Proste zdrowe przepisy na deser

Kogel mogel 

W Polsce ten specyficzny deser funkcjonuje od XVII wieku, a jego receptura najprawdopodobniej jest pochodzenia żydowskiego

Składniki:

2 żółtka,
3 łyżki cukru białego lub trzcinowego

Żółtko oddzielone od białka należy włożyć do miski. Dosypać cukier i utrzeć za pomocą trzepaczki na puszystą masę.
Kogel mogel można podawać lekko schłodzony.

Naleśniki:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Pischinger

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 240 g mleka w proszku
  • 1 opakowanie andrutów

Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy mleko, całość podgrzewamy i mieszamy cały czas do momentu rozpuszczenia cukru. Nie można dopuścić do wrzenia. Gdy cukier się rozpuści, wtedy dodajemy masło, również powinno się rozpuścić. Wsypujemy kakao, mieszamy energicznie za pomocą rózgi lub łyżki, zdejmujemy z ognia. Studzimy i gdy będzie całkiem zimne wtedy miksujemy z mlekiem w proszku aż powstanie gęsta masa (mleka w proszku można dodać troszkę mniej, lecz masa nie może być zbytnio płynna, ponieważ wtedy pischinger wyjdzie gumowaty). Wafle smarujemy po kolei masą, lekko dociskamy książkami i ostawiamy na kilka godzin.

Karmel – cukierki

Istnieją dwie metody przygotowywania karmelu: „sucha” i „mokra”.

W przypadku tej pierwszej po prostu wrzucasz cukier na patelnię o grubym dnie i podgrzewasz do momentu, aż cukier zmieni kolor na złotobrązowy. Musisz jednak uważać, bo łatwo podgrzać cukier zbyt mocno, a wtedy stanie się gorzki i bezużyteczny.

Dlatego przewagę ma druga, prostsza metoda. Na patelnię lub do rondelka, oprócz cukru, dodaj 1–2 łyżki wody. Robienie karmelu trwa dłużej, ale łatwiej go kontrolować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content